dimarts, 27 de novembre del 2012

Les representacions escèniques




La civilització romana s'ha de dir que preferia altres espectacles com anar al circ o a l'amfiteatre, tot i això
el teatre comptava d'importants festivals religiosos. Els més importants eren:

  • Ludi Megalenses (4-10 d'abril) En honor a la deesa Civele
  • Ludi Apollinares (6-13 de juliol) En honor al déu Apol·lo
  • Ludi Romani (4-19 de setembre) Eb honor al déu Júpiter







A Roma els èdils eren els encarregats de contractar a la companyia de teatre (grex) i a un director (dominus) que no només dirigía l'obra, també hi actuava. La peça teatral la compraven a un poeta. El nombre d'actors en una obra anava variant però com a mínim n'hi havien cinc.

Durant la República els actors estaven mal considerats i acostumaven a ser esclaus o lliberts. En canvi durant l'imperi romà, els actors es van convertir en autèntiques estrelles fins a tal punt que el pròpi Neró va voler actuar en algunes obres.

No hi havien actrius, els personatges femenins els representaven els homes amb les personae, les màscares, i la indumentaria necessària segons els estereotips del moment.
La vestimenta era la túnica (pallium) i unes sabates amb talons alts per la tragèdia (cothurnus) i una sandàlia oberta per la comèdia (soccus).

En el seguent video d'animació, podem compendre l'origen del tatre i la tragèdia grega  d'una manera senzilla i entretinguda.




El teatre llatí era gairebé sempre en vers, i a més, la música hi tenia un paper molt important (escrita per un compositor diferent al autor. Hi havia escenes que eren cantades, per un sol personatge o bé per a un conjunt acompanyats sempre d'una flauta que sonava.














Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada